Glutenfria halloweenmuffins

Dessa spindelnätsinspirerade muffins är glutenfria och inte så söta som cupcakes annars kan vara. Det är lite klurigt att få toppingen att inte bli helt katastrofal, men om man tränar upp sig kan det nog bli riktigt fint :)
Repept:
Räcker till 12 normalstora muffins
Muffins:
125 g rumstempererat smör
125 g strösocker
2 ägg
2 msk mjölk
125 g glutenfritt mjöl
1 struken tsk bakpulver
Toppingen:
250 - 350 g florsocker
2 - 4 msk vatten
Hushållsfärg
1. Värm ugnen till 190 C.
2. För att göra muffinsen, rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägg och mjölk. Sikta sedan över mjöl ochbakpulver. Rör till en slät smet. Fördela smeten i formarna och baka i mitten av ugnen i 12 till 15 minuter tills muffinsen har rest sig och är fasta i mitten. Ta ut muffinsen ur ugnen, lägg över dem på ett galler och låt svalna.
3. Sikta ned florsockret i en skål och tillsätt lite vatten i taget, en matsked åt gången, för att få en tjock, mjuk och glansig smet. Dela upp glasyren i fyra kila stora delar och ta bort 2 matskedar från varje portion. Färga var och en av de fyra delarna i olika färger och gör samma sak med småportionerna. Dessa kommer att användas för att göra nätet i konstrasterande färger. Arbeta med en mufins i taget och bred ut huvudfärgen. Häll den konstrasterande glasyren i en spritspåse (alternativt en plastpåse som du klipper ett litet hål på). Skär av hörnet på spritspåsen och spritsa en spiral ovanpå glasyren. Ta en tandpetare och stick ner i spiralen och dra ut mot kanten för att skapa spindelnätseffekten. Gör tre muffins var av varje färgkombination.
Detta är ett ganska svårt recept men personligen tyckte jag att det var värt det. Men det är väldigt mycket pill med toppingen. Det är viktigt att man bara arbetar med en muffins åt gången, för annars hinner glasyren torka och då blir det såhär:

Såhär såg dom ut i boken *___*


GLAD HALLOWEEN! /Maria
Receptet kommer ifrån boken Muffins av Sue McMahon.
Rosa drömmar
Vi bakade 24 stycken små söta minimuffins med läckert rosa topping.
Ottie kunde inte hålla tassarna borta från sin muffin när det var dags att fota (som ni ser). ^w^'
Recept:
Muffins:
125 g rumstempererat smör
125 g strösocker
2 ägg
125 extra fint mjöl
2 msk mjölk
Marängsmörkräm:
4 äggvitor
250 g strösocker
En nypa salt
250 osaltat smör, rumstempererat
Vaniljsocker
4 msk slät jordgubbssylt (t ex Bobs i klämflaska)
Några droppar röd hushållsfärg
Börja med att göra muffinsen.
1. Värm ugnen till 190 C
2. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägg, smör och mjölk och rör till en slät smet. Fördela smeten i pappersformarna och baka i mitten av ugnen tills muffinsen har rest sig och känns fasta i mitten. Det tar ungefär 10 till 12 minuter.
3. Ta ut muffinsen ur ugnen, lägg över på ett gallet och låt svalna.
När muffinsen står och svalnar så är det läge att börja med toppingen. :)
1. Lägg äggvitan, sockret och saltet i en skål placerad i en kastrull med sjudande vatten och blanda ordentligt. Rör ofta så äggvitan inte stelnar av värmen.
2. Ta av skålen från värmen, efter ungefär 5 till 10 minuter, när blandningen är varm och sockerkristallerna har smält. Vispa upp marängen tills den får sin fulla volym och fortsätt vispa tills den har svalnat.
3. Tillsätt smör och vaniljsocker (så mycket du vill ha) i marängen - smeten kommer minska i volym och se ut som den har stelnat i konsistensen. Fortsätt vispa tills smöret har arbetats in fullständigt i marängen. Den ska vara mjuk, lätt och fluffig.
4. Häll i sylten och den röda färgen och vispa in det i krämen tills den är härligt rosa.
Den här smörkrämen håller sin konsistens i 1 till 2 dagar i sval rumstemperatur, alternativt kan den förvaras i kylskåp i upp till två veckor.
Avsluta med att spritsa på krämen på muffinsen. Dekorera gärna med strössel eller något annat fint.
Har man inte en spritser funkar det utmärkt att göra som vi, och använda en plastpåse som man klipper bort ena hörnet på. :)
Receptet kommer ifrån boken Muffins av Sue McMahon
Maria bakar tillsammans med den magnifika assistenten Ottie
Så snart ugnen är varm och smeten färdigblandad så kommer denna blogg bli fylld av goda bakverk - håll ut!